CascoTotaal | Kwadendamme krijgt nieuw hart met prefab woningen

Klik voor vergroting

Nieuwe huizen en een plein geven Kwadendamme vanaf volgend jaar een nieuwe, frisse uitstraling. In samenwerking met R&B Wonen, Bouwgroep Peters en Aannemersbedrijf Van der Poel produceert CascoTotaal acht prefab woningen die in een dag kant-en-klaar zijn.


“Over een jaar ziet het er hier heel anders uit”, zegt Peter Bevers van R&B Wonen. “Dan heeft Kwadendamme een heel nieuw dorpshart met een plein en acht nieuwe huizen. Plat, met hier en daar een dakje.” De voorbereidingen voor het ontwerp bevinden zich in het laatste stadium.


In één dag kant-en-klaar

De woningen worden zogenoemde Curavie-woningen, een concept waarmee R&B Wonen al enige tijd in verschillende dorpen experimenteert. In Kwadendamme wordt de nieuwste variant neergezet: prefab woningen die in één dag kant-en-klaar zijn. Ze worden gebouwd door CascoTotaal in Terneuzen, inclusief leidingen, keuken en sanitair. Het enige wat ter plekke moet worden gemaakt, is de fundering waar de huizen op komen te staan.


Levensloopbestendig

De woningen bestaan uit twee of drie elementen. Blokken van exact dezelfde afmeting. In één blok zit de woonkamer met open keuken. In een tweede blok is het sanitair ondergebracht en twee slaapkamers. De blokken worden aan elkaar gekoppeld en dan is het een compleet huis. Een woning die geschikt is voor één of twee personen en die levensloopbestendig is. Er is in het ontwerp al rekening gehouden met draaicirkels voor rolstoelen. Het is ook mogelijk om een derde blok (van ook weer dezelfde afmeting) dwars op de twee blokken te plaatsen en dan is het – met twee woonlagen en drie slaapkamers – ineens geschikt als huis voor startende gezinnen.


Flexibel

Op de dag van de bouw komen de elementen naar Kwadendamme, worden op de plaats gezet en aangesloten op het elektriciteitsnet en riolering. “Bij wijze van spreken kunnen we ’s avonds de sleutels aan de nieuwe bewoners geven”, zegt Bevers.


Een andere noviteit is dat de huizen in Kwadendamme verplaatsbaar zijn. Niet dat dit direct de bedoeling is, maar het geeft R&B Wonen wel veel flexibiliteit. Stel dat er in Kwadendamme over een paar jaar helemaal geen behoefte meer is aan dergelijke woningen, dan zijn ze in principe zo weer op een dieplader te zetten om elders te worden gebruikt.


Veel variatiemogelijkheden

“Eén woning laten we nog een tijdje leeg staan om te kunnen laten zien aan belangstellenden”, zegt Bevers. Hij verwacht veel interesse vanuit ander gemeenten en woningcorporaties voor dit concept. R&B Wonen gaat deze Curavie-huizen de komende jaren op alle nieuwbouwlocaties bouwen. “Deze manier van bouwen geeft ons alle mogelijkheden om met het uiterlijk te variëren. De binnenkant is overal hetzelfde, maar van buiten zien ze er anders uit”.


Bron: PZC, 4 augustus 2015 (Melita Lanting)
Afbeelding: Grosveld van der Velde architecten