De Hoop Terneuzen viert 75 jaar vrijheid!

Klik voor vergroting

In 2019 en 2020 vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Staat het al in uw agenda? Op zaterdag 31 augustus start de viering van 75 jaar vrijheid met een groot festijn in Terneuzen.


Bij de festiviteiten op 31 augustus staat het vieren van de vrijheid centraal. Tegelijkertijd staan we stil bij de Slag om de Schelde, die van grote betekenis is geweest voor de bevrijding van Zuid-Nederland. Daarom komt de Slag om de Schelde, maar ook de bevrijding van heel Zuid-Nederland volop terug in het programma van het startmoment.


Festiviteiten

Het Vrijheidsplein is het kloppend hart op 31 augustus. De hele dag kun je genieten van een muziekprogramma op het podium. Koning Willem-Alexander opent het jubileumjaar door op het Vrijheidsplein een belboei te luiden. Langs de oevers van de Westerschelde vindt tegelijkertijd een vloot- en vliegparade plaats als eerbetoon aan hen die de weg hebben vrijgemaakt voor de bevrijding van Nederland. Ook Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte komen de start van 75 jaar vrijheid vieren.

Ga naar www.75jaarvrijheidzeeland.nl voor meer informatie over de festiviteiten op 31 augustus.


Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde was een belangrijke militaire operatie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De slag vond plaats in 1944, in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland. Met de verovering van beide oevers van de Westerschelde kwam de Scheldemonding vrij en werd Antwerpen de aanvoerhaven voor de geallieerde legers. De Slag om de Schelde is minder bekend dan bijvoorbeeld de slag om Arnhem of de invasie in Normandië, terwijl deze geslaagde slag van cruciale betekenis is geweest voor de bevrijding van Nederland. In 2019 is de Slag om de Schelde 75 jaar geleden.