Bijdrage bouw museum Kapelle
Memorial 40-45 Kapelle vertelt de bijzondere geschiedenis over de periode 40/45. Met name het aandeel van de Franse strijdkrachten tijdens deze periode krijgt hier de aandacht. De collectie met voorwerpen en documenten is zo gegroeid dat het museum aan uitbreiding toe is. Het nieuwe museum wordt gerealiseerd naast het Franse ereveld in Kapelle, het enige Franse ereveld in Nederland. Een mooiere plaats om de verhalen achter deze graven te vertellen is er niet. De Hoop Terneuzen vindt het belangrijk dat er een blijvende herinnering is aan deze bijzondere geschiedenis voor de komende generaties. Daarom leveren we een bijdrage om dit initiatief te kunnen verwezenlijken. Zo helpen we de geschiedenis te blijven vertellen.
Een groot deel van de verzameling is opgebouwd door Dhr. Minus Goud uit Krabbendijke. Hij heeft door de jaren heen uniformen, helmen, wapens en medailles verzameld. Na zijn overlijden heeft Andries Looijen de collectie overgenomen en aangevuld. Toen Andries de collectie in 2011 in bezit kreeg is de oude boerenschuur aan zijn woning verbouwd tot expositieruimte.
In 1942 werden naar een bevel van Winston Churchill de Commandotroepen opgericht. Het doel van deze “special forces” was het infiltreren tussen de Duitse linies en zo onrust zaaien onder de bezetter. Ook in Nederland vonden tijdens de oorlogsjaren van deze “geheime” commandoacties plaats. Eén van deze nachtelijke aanvallen eindigde op de begraafplaats van Kapelle…
“In de middag van 31 oktober 1944 arriveert een groep commando’s in de verwoeste haven van Breskens. Ze zijn vanuit Oostende, na een week van zware training hier aangekomen om in de vroege morgen van 1 november de overtocht te maken naar Vlissingen.”
Operatie infatuate 1 was een onderdeel van “de Slag om de Schelde” met als doel de haven van Antwerpen toegankelijk te maken voor de grote zeeschepen met de broodnodige goederen voor het bevrijdingsleger. De verwachting was dat het een zware strijd zou worden in Vlissingen. Dit werd een zacht uitgedrukte waarheid. De strijd duurde 3 dagen. Felle straatgevechten, van huis tot huis vonden hier plaats. De weinige nog aanwezige burgers waren verbaasd dat in hun straten de bevelen in het Frans klonken…
De verhalen over deze strijd, gevochten door een vergeten bevrijder, kan je zien in het Memorial 40-45 museum.