Bijzondere vrijheidsstrijders ontvangen online Four Freedoms Awards

31 maart 2021

Op woensdag 31 maart 2021 is om 13 uur vanuit Middelburg een online ceremonie uitgezonden met de uitreiking van de uitgestelde Four Freedoms Awards 2020 aan de Filipijnse journalist Maria Ressa, presentator en wereldverbeteraar Sander de Kramer (Sunday Foundation), Religions for Peace (Azza Karam), de burgemeester van Palermo Leoluca Orlando en de Verenigde Naties (António Guterres).

Deze bijzondere mensen en organisaties kregen een prijs, omdat zij zich met grote toewijding hebben ingezet voor de vier vrijheden van President Roosevelt. De wereldpremière van het eerbetoon aan de laureaten van 2020 startte in de vorm van een speciale docu-filmvertoning. Na de officiële ceremonie was er vanuit Middelburg een live programma te bekijken waar jongeren in gesprek gaan met deze bijzondere vrijheidsstrijders. De ceremonie is hier terug te kijken. 

De organisatie is blij dat in de huidige omstandigheden de awards alsnog op gepaste wijze konden worden uitgereikt. Op een manier die recht doet aan de laureaten. De woorden van Roosevelt blijven namelijk ook vandaag de dag onverminderd gelden. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het gedachtengoed van Franklin en Eleanor Roosevelt verdient dan ook onze betrokkenheid. Daarom sponsort De Hoop Terneuzen met trots en overtuiging de Four Freedom Awards. Zeker in deze tijd zijn we ons extra bewust van het belang van, met name, de vrijwaring van vrees en gebrek.

80 jaar Four Freedoms

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat President Franklin Delano Roosevelt in 1941 in zijn historische Four Freedoms speech de vier essentiële vrijheden formuleerde die volgens Roosevelt noodzakelijk zijn voor een duurzame democratie: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Sinds 1982 worden de Roosevelt Four Freedoms Awards elke twee jaar in Middelburg uitgereikt aan mensen en organisaties die op een zeer inspirerende wijze invulling geven aan deze vier essentiële vrijheden. Eerdere laureaten zijn onder anderen Angela Merkel, Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Desmond Tutu en Artsen zonder Grenzen.