Gamma bestaat 50 jaar!

12 mei 2021

Gamma is jarig en dat moet gevierd worden. De vijftigste verjaardag van Gamma is bij alle filialen op 11 mei 2021 afgetrapt door het hijsen van de Gamma 50 vlag. Zo ook bij de acht Gamma-bouwmarkten van De Hoop Terneuzen. De afgelopen vijftig jaar hebben de Nederlanders zich het klussen eigen gemaakt en zijn er eigenzinnige manieren van klussen ontstaan. Daarom viert Gamma haar vijftigste verjaardag met een ode aan deze kluseigenzinnigheden en worden de komende maanden de klanten verrast met mooie acties, jubileumdeals en nog veel meer.

Introductie doe-het-zelfwinkel in Nederland

De geschiedenis van Gamma begint op 11 mei 1971. De allereerste zelfbedieningswinkel voor de doe-het-zelver wordt geopend in Breda. De oprichters, een aantal bouwmaterialenhandelaren waaronder De Hoop Terneuzen vonden hun inspiratie in Amerika door de zogenoemde ‘home improvement center’. Ze besluiten dit ook in Nederland te introduceren en richten samen de vennootschap Gamma Nederland B.V. op.

Het  concept – een zelfbedieningswinkel voor de doe-het-zelver – is sinds de start in 1971 niet meer gewijzigd. In de jaren erna groeit de doe-het-zelfmarkt in Nederland enorm. De ene na de andere Gamma-bouwmarkt wordt geopend. Nu 50 jaar later is Gamma met meer dan 166 winkels uitgegroeid tot de grootste doe-het-zelfwinkel in Nederland.

Hoogtepunten

In 1986 verscheen Gamma op TV, de eerste in een lange rij spraakmakende commercials. Eind jaren 90 waren Sjaak en Freek-Willem de gezichten van Gamma. De slogan ‘Dat zeg ik’ werd tijdens deze commercials gelanceerd en werd een gevleugelde uitspraak in heel Nederland. In 2005 vond nog een hoogtepunt plaats, Gamma opent dan haar 150ste bouwmarkt.

Gamma is nog steeds de grootste bouwmarkt van Nederland. Ze kwamen als eerste met producten zoals laminaat, mengverven en glazen douchecabines op de Nederlandse markt. In 2017 werd een nieuw winkelconcept gelanceerd dat de focus terugbracht naar de constructieve roots, met een prominente rol van verf op de winkelvloer. De laatste jaren ziet Gamma vooral markt in verduurzaming en in isolatie van woningen.