Minister van Gennip op werkbezoek bij De Hoop Terneuzen

18 oktober 2022

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip was 10 oktober 2022 op werkbezoek bij De Hoop Terneuzen. Ze bracht dit bezoek om de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het regionale mobiliteitsteam in de praktijk te bekijken en zich te informeren over de arbeidsmarktproblematiek in Zeeland, Zeeuws-Vlaanderen in het bijzonder. Daarbij was er specifieke aandacht voor het interne Mobiliteitsteam van De Hoop.

In januari 2022 is Groep De Hoop de samenwerking aangegaan met het Zeeuws Mobiliteitsteam om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Groep De Hoop heeft vacatures voor chauffeurs en biedt baangarantie na afronding van de opleiding. Het Zeeuws Mobiliteitsteam levert kandidaten en financiert de opleiding tot vrachtwagenchauffeur met Rijbewijs C en Code95. Zo komen mensen uit verschillende doelgroepen aan een baan. De achtergronden van de chauffeurs zijn zeer divers. Het kunnen werkzoekenden zijn die in de WW zitten, statushouder zijn of een WIA of Wajong uitkering ontvangen. Maar ook werkzoekenden via een re-integratietraject. Minister van Gennip gaf aan dat het enorm inspirerend is hoe Groep De Hoop op deze manier chauffeurs vacatures gevuld krijgt en werkzoekenden een kans geeft. Tijdens het werkbezoek werd met de minister gesproken over Ferdinand, een van de chauffeurs binnen Groep De Hoop die de opleiding met succes heeft doorlopen.

“Mijn situatie is, goed beschouwd, best uniek te noemen” zegt Ferdinand. “Na een lange periode van arbeidsongeschiktheid kwam in februari 2020, op 57 jarige leeftijd, voor mij het omslagpunt. In deze maand werd ik geopereerd en in de maanden die volgden verdwenen geleidelijk de medische klachten die mij uit het arbeidsproces hielden. Ik voelde mij na deze operatie elke dag beter en fitter. Medio juni 2020 heb ik het UWV in samenwerking met het Zeeuws Mobiliteitsteam op de hoogte gebracht van mijn progressie en aangegeven dat ik graag weer​ wilde gaan werken. In goed overleg met het UWV en personeelszaken van De Hoop, werd er intern gezocht naar een passende functie.”

Om zij-instromende chauffeurs een warm welkom en een optimale start te bieden, is binnen De Hoop een mobiliteitsteam geformeerd dat gericht is op het coachen en begeleiden van de chauffeurs. “In september werd ik ingewerkt op de bulkvrachtauto. Het inwerktraject verliep uiterst solide. Door drie zeer ervaren chauffeurs werd ik op een gedegen manier opgeleid en ben sinds twee weken zelfstandig op pad. Ik heb mijn directe collega's als vraagbaak en kan op hen terugvallen wanneer dat nodig is.” aldus Ferdinand. “Ik ben meer dan tevreden over de samenwerking tussen het Zeeuws Mobiliteitsteam en De Hoop. Van beide partijen krijg ik veel steun, medewerking en vertrouwen. Hierdoor is het mogelijk dat ik op 59-jarige leeftijd aan een nieuwe loopbaan mocht beginnen, je bent nooit te oud om opnieuw te beginnen”