Sleephopperzuiger Krakesandt gedoopt in Kampen

25 maart 2022

Donderdag 24 maart heeft de uitgestelde doop van de bijna 106 meter lange sleephopperzuiger Krakesandt plaatsgevonden in Kampen. Deze energie-efficiënte sleephopperzuiger wordt binnenkort voor De Hoop Terneuzen in de vaart genomen.

Op 7 december was de eerste grote mijlpaal voor de toen nog BN348. Net na 12.00 uur werd het imposante schip te water gelaten bij Bodewes Shipyards in Kampen. Vanwege de coronamaatregelen was de werf in Kampen gesloten voor bezoekers en kon de geplande doop niet doorgaan. De naam van het schip is tot de doop geheim gebleven.

Het schip is vernoemd naar een zandplaat uit de 14e eeuw voor de kust van Cadzand. Ook gaat het verhaal van een kraak, een onmetelijk groot zeemonster met het uiterlijk van een inktvis. Volgens oude zeemansverhalen leek dit monster op een zandplaat wanneer hij boven water uitstak. Vaak werd daar per ongeluk aangemeerd. De bemanning verdween dan met schip en al in de diepte. Volgens de huidige kennis heeft dit zeemonster tot zeker de 10 e eeuw werkelijk bestaan.

De Krakesandt is volledig in Nederland gebouwd. Hij heeft een lengte van 105,90 meter, is 15,85 meter breed en heeft een diepgang van 6,94 meter. Naast het slimme powermanagement, zorgt het gebruik van de elektrische voortstuwing voor een verhoging van het schroefrendement tijdens baggeren, varen en manoeuvreren. Dat optimaliseert het energie- en brandstofverbruik en vermindert de emissies. Na Pasen zal het schip de werf verlaten om te gaan proefvaren.

BN347, TSHD Anchorage werd vorig jaar opgeleverd en is volop in de vaart. Het zusterschip Krakesandt  zal vanaf eind mei de vloot van De Hoop Terneuzen versterken.