Veroordeling Maria Ressa, Four Freedoms Awards Laureaat 2020

30 juni 2020

Als signaal dat we moeten blijven strijden voor essentiële vrijheden van de mens, worden jaarlijks de Four Freedoms Awards uitgereikt. Want vrijheid in welke vorm dan ook is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De Awards worden uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de vier vrijheden van Franklin D. Roosevelt: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

Het Franklin and Elanor Roosevelt Institute in New York is in 1950 begonnen met de uitreiking van de Four Freedoms Awards. De voorouders van Roosevelt waren afkomstig uit het Zeeuwse Oud-Vossemeer. Vanaf 1982 vindt de uitreiking daarom internationaal plaats in samenwerking met de Roosevelt Foundation in Zeeland. 

Het gedachtengoed van Franklin en Eleanor Roosevelt verdient onze betrokkenheid, een gedachtengoed waar De Hoop Terneuzen voor de volle 100% achter staat. De vier vrijheden zijn van cruciaal belang binnen onze samenleving. Daarom sponsort De Hoop Terneuzen met trots en overtuiging de Four Freedoms Awards. Zodat de Roosevelt Foundation mensen kan blijven inspireren en motiveren om hun vrijheden te koesteren en zich daarvoor actief in te zetten.

Maria Ressa laureaat Vrijheid van Meningsuiting 2020

Maria Ressa ontvangt de award voor de Vrijheid van Meningsuiting vanwege haar toewijding om mensen te vertellen wat er in de wereld gebeurt en omdat zij mensenrechtenschendingen aan de kaak stelt. In Nederland zijn journalisten vrij in het bepalen van hun kritische opmerkingen, vrij in het profileren van hun mening. Het mag. Wij kennen persvrijheid en hechten daar veel waarde aan. Maar dat is niet overal zo. Met haar strijd voor geëngageerde journalistiek behoort Maria Ressa tot de meest gelauwerde én vervolgde journalisten van de Filipijnen.

Ongeacht hoe zwaar de omstandigheden zijn of hoeveel weerstand ze ondervindt, zet zij zich in voor persvrijheid. Hoewel ze persoonlijk is aangevallen en met de dood bedreigd, zegt zij zich altijd te zullen blijven uitspreken met het oog op de volgende generaties.

Veroordeeld

Op 15 juni 2020 zijn Maria Ressa en Reynaldo Santos Jr. veroordeeld tot minstens zes maanden gevangenisstraf en een boete wegens smaad door een rechtbank in Manila. De veroordeling is een nieuwe klap voor de vrije en onafhankelijke pers in de Filipijnen. We wensen Maria Ressa en haar collega’s veel moed en kracht in hun streven naar gerechtigheid en hun voortdurende strijd voor de persvrijheid. Uit de veroordeling van Maria Ressa blijkt hoe belangrijk het is om te blijven strijden voor essentiële vrijheden van de mens.