90.500 M³ beton voor Turnova

90.500 ton beton in 1.340 bestellingen, goed voor 4.240 vrachten en 187.000 gereden kilometers. Het zijn hoeveelheden die al even sterk doen duizelen als de hoogte van de Turnova-toren. Mermans Beton leverde 90.500 m³ beton voor de nieuwe Turnova-wijk en was eveneens verantwoordelijk voor de optimalisatie van het uitvoeringsproces.

Zowel voor de appartementen in het Academie Kwartier (Pluym-Van Loon) als voor de Turnova-toren en de ondergrondse parkeergarage (Interbuild) heeft Mermans Beton de betonleveringen verzorgd.

Advies en ondersteuning

Naast het leveren van beton zorgde Mermans Beton er ook voor dat de bouw van de woontoren (kosten)efficiënter verliep. Er is voorgesteld om het beton niet te verpompen, maar naar boven te hijsen met behulp van een betonkubel van 3 m³. Zo kon de huur van een (dure) pompinstallatie uitgespaard worden en hoefde op het eind van de dag enkel de betonkubel schoongemaakt te worden in plaats van een volledige pompinstallatie te reinigen. Ook heeft Mermans Beton advies gegeven bij de selectie van de betonsamenstellingen en is er technische ondersteuning geboden bij het storten van de 1 meter dikke en 340 m² grote betonplaat voor de eerste verdieping. Om interne scheurvorming te voorkomen, is er een intern koelcircuit aangelegd en is het betonpakket na het storten volledig ‘ingepakt’ om problemen met de temperatuurgradiënt te vermijden.