Jan Linzelviaduct over de A4

In 2019 is een snelle fietsroute tussen Ypenburg en Den Haag-centrum gerealiseerd. Onderdeel van het trekfietstracé is het fietsviaduct over de A4, het Jan Linzelviaduct. De fietsbrug is circa 335 meter lang, 6,5 meter breed en beschikt over een fiets- en voetpad.

Een sterk staaltje vakmanschap

De brug bestaat uit een stalen bovenbouw die op zes prefab betonnen pijlers en twee betonnen landhoofden rust. De grootste overspanning boven de rijksweg tussen de pijler en het landhoofd bij Ypenburg is 85 meter. De bruggen aan de zijde van de Vlietzoom hebben overspanningen van 35 meter. Daar werden de brugdelen rechtstreeks op de prefab betonnen pijlers geplaatst. De prefab betonnen pijlers zijn door Sterk Beton op maat gemaakt. Sterk Beton heeft hiermee een sterk staaltje vakmanschap geleverd.

Het Trekfietsviaduct draagt de naam van Jan Linzel. Jan Linzel was de oudste Nederlandse Luchtmachtveteraan en de laatste Nederlandse jachtvlieger die in mei 1940 vanaf vliegveld Ypenburg meestreed tegen de Luftwaffe. Na de oorlog diende hij tot 1973 bij de Koninklijke Luchtmacht (KLu). Jan Linzel overleed in 2019 op 103-jarige leeftijd.