Tijdelijke huisvesting, Meijel

Bij het Noord-Limburgse plaatsje Meijel is een groot project gerealiseerd. Voor de opvang van arbeidsmigranten zijn daar maar liefst 112 standaard Circle-betoncasco’s neergezet. Gemeente Peel en Maas heeft hiervoor een omgevingsvergunning verleend voor maximaal tien jaar. Bijzonder is dat het terrein na die periode wordt overgedragen aan de direct omwonenden, die elk een deel krijgen. De casco’s krijgen dan een tweede leven op een vakantiepark. Dit is de flexibiliteit waar Circle voor staat.

Het eind 2021 geïntroduceerde Circle-bouwconcept bestaat uit een gestandaardiseerde module. Door de scheiding van constructie, afbouw en installaties kunnen onderdelen goed en gemakkelijk worden hergebruikt. Circle is daarmee voor zover we nu weten, het meest circulaire betoncasco van Nederland en waarschijnlijk zelfs van Europa. Door de geïntegreerde funderingsbalken kan een betoncasco rechtstreeks op funderingspalen worden geplaatst en dus ook eenvoudig worden verplaatst. Anderzijds kunnen de woonunits snel op een tijdelijke locatie worden neergezet.

Het hoofdgebouw van het project in Meijel bestaat uit 200 kamers van circa 30 m², ontworpen voor twee personen maar flexibel genoeg om als twee aparte slaapruimtes te dienen. Daarnaast huisvest het complex een verzamelgebouw met een beheerderswoning, taallesfaciliteiten, ontspannings- en sportruimtes en een fietsenstalling.