Sterk Beton ontwikkelt oplossing voor huis van de toekomst

Het huis van de toekomst, nul op de meter, energieneutraal; zomaar een greep aan termen die op dit moment de ontwikkeling in de bouw ‘voeden’. In de Leidsebuurt in Haarlem wordt een bestaande woning geoptimaliseerd tot huis van de toekomst. Hiervoor zijn diverse installaties nodig die veel ruimte in beslag nemen, maar die wil je natuurlijk niet in huis. Duratherm Nederland biedt de oplossing en vroeg Sterk Beton uit Alkmaar hiervoor een installatiekelder te ontwikkelen.

 

Sterk Beton is voor de ontwikkeling van dit nieuwe product gevraagd vanwege de ruime kennis en ervaring met monolithisch vervaardigde betonnen putten en kelders. Voor dit pilotproject ontwikkelden zij een waterdichte kelder waar met een gerust hart hoogwaardige installaties in geplaatst kunnen worden. Omdat vanwege de techniek van het monolithisch storten een naadloos product wordt afgeleverd is lekkage vrijwel onmogelijk. Sterk Beton is in Nederland de enige producent die zijn kelders monolithisch stort.

 

De monolithisch gestorte kelder is vooraf door Sterk Beton voorzien van een waterdichte dekplaat met een eveneens waterdicht deksel. De kelder als geheel kan zonder problemen zwaar belast worden en zodoende overal geplaatst worden.  Voor deze installatieruimte is ervoor gekozen om deze los in de tuin te plaatsen van de woning aan de Gasthuislaan in Haarlem (in bijgaand artikel uit het Haarlems Dagblad leest u de ervaringen van de bewoners zelf). Ook voor de plaatsing heeft Sterk Beton de juiste technieken aan kunnen reiken, vanuit de jarenlange ervaring met technieken voor engineering en plaatsing van ondergrondse systemen. Uiteraard is de kelder vooraf volledig afgebouwd en ingericht, zodat deze kant- en klaar aangeleverd wordt!

 

Voor de toekomst kijken Duratherm Nederland en Sterk Beton positief naar de mogelijkheden om deze oplossing aan de hand van het prototype verder te optimaliseren en binnen afzienbare tijd seriematig te produceren. Één ding staat voor beide partijen vast: De kelder is een optimaal product voor het onderbrengen van duurzame installatietechnieken, en is als zodanig van grote toegevoegde waarde voor zowel nieuwe als bestaande woningen!